YÜKLENİYOR
svg
AÇIK

Etsy’de Satış Yapmanın Maliyeti Ne Kadar?

22/02/202417 dk. Okuma

Bir Brooklyn apartman dairesinde alçakgönüllü başlayan Etsy, şimdi webdeki en önde gelen e-ticaret pazar yerlerinden biri haline geldi ve satıcıları daha yüksek gelirlere ve yeni kitlelere ulaşma potansiyeline sahip.

Etsy’de satış yapmayı düşünüyorsanız, muhtemelen önemli bir soruyla karşı karşıyasınız: Denemeye değer mi?

Düşünülecek pek çok şey olsa da, herhangi bir e-ticaret pazar yerinde satış yapmanın gerçek maliyetini değerlendirmeniz gereken bir şey var. Bu yazıda, Etsy’de satış yapmanın çeşitli ücretleri ile Etsy’yi çok kanallı satış stratejinize nasıl ekleyebileceğinize dair ipuçlarını ele alacağız.

Etsy nedir?

Etsy, el yapımı, vintage ve zanaat ürünlerine odaklanan küresel bir e-ticaret pazarıdır. Çoğu büyük perakende mağazasında bulamayacağınız eşsiz ürünler bulmak veya satmak isteyenler için bir cazibe merkezidir.

2005 yılında New York’un Brooklyn semtinde kurulan Etsy, özel ürün teklifleriyle Amazon ve eBay gibi daha büyük oyunculardan ayrılarak üst düzey e-ticaret pazarlarından biri haline gelmiştir. Statista’ya göre, platformun 2023 yılında 95 milyonun üzerinde aktif alıcısı ve 7.5 milyon aktif satıcısı vardı ve gelir 2.6 milyar doları aşmıştı.

Etsy’de satış yapmak, e-ticaret gelirinizi çeşitlendirmek için izleyebileceğiniz bir yoludur. Çoklu kanal satışı, web sitenizi ziyaret edenlerin ötesinde yeni kitlelere ulaşmanın etkili bir yoludur.

2024 için zorunlu Etsy satıcı ücretleri

Etsy’nin “Başlamak için gereken tek şey 20 sent” dediğini duymuş olabilirsiniz. Bu tamamen yanlış değil, ancak dikkate almanız gereken birkaç başka gerekli ücret var.

Listeleme ücretleri: Ürün başına 0.20 ABD doları

Bu, “20 sent” in geldiği yerdir. Etsy.com’da yayınladığınız her ürün için düz bir ücret olan 0.20 ABD doları (USD) ödemeniz gerekmektedir. Ürününüzün satılıp satılmadığına bakılmaksızın bu ücreti ödeyeceksiniz ve listenizi yayınladığınız anda hesabınızı ücretlendirilecektir.

Etsy listeleme ücretleri ile ilgili diğer bazı detaylar olduğunu unutmayın:

Otomatik yenileme: Ürününüz dört ay sonra satılmamışsa, Etsy listenizi otomatik olarak yenileyecek (yani başka bir 0.20 ABD doları ödeyecek). Otomatik yenilemeyi hesabınızdan devre dışı bırakabilirsiniz, bu da listenizin süresi dolunca tekrar listeleme yapmanız gerekeceği anlamına gelir.

Çoklu miktarlı listeler: Bir müşteri aynı üründen birden fazla birim satın alırsa, her bir birim için 0.20 ABD doları ödersiniz (birimleriniz tek bir paket olarak satılmadıkça). Örneğin, bir tişörtü satışa çıkarırsanız ve bir müşteri farklı renklerde 10 tane satın almaya karar verirse, listenin birinci tişörtü için zaten ödediğiniz 0.20 ABD doları dışında her ek birim için 0.20 ABD doları ödenir ve toplamda 2 ABD doları ödersiniz.

Çoklu paketler ve önceden paketlenmiş ürünler: Birden fazla ürün önceden paketlenmiş ve tek bir ürün olarak satıldığında, her paket için yalnızca bir liste ücreti ödersiniz.

Özel listeleme: Etsy’de belirli öğeleri yalnızca belirli bir alıcı görmek üzere listeleme seçeneğiniz vardır. Bu tür listeler, aynı 0.20 ABD doları listeleme ücretine tabi olacaktır.

İşlem ücreti: %6,5

İşlem ücreti, Etsy’de bir satış yaptığınızda ödediğiniz ücrettir. Şu anda toplam satış fiyatının %6.5’i kadardır ve nakliye, hediye paketi ve ürün kişiselleştirme maliyetini içerir. (Ancak, Etsy faturanızda, işlem ücretiniz iki farklı satır olarak görünecektir: ürün fiyatınızdan düşülen işlem ücretleri ve nakliye maliyetinizden düşülen işlem ücretleri.) ABD ve Kanada’daki satıcılar için bu ücret, vergi öncesi toplam tutara dayanmaktadır.

Ödeme işlem ücreti: Her bir işlem için %3 + 0.25 ABD doları

İşlem ücreti, Etsy Ödemeler’i kullanırken kredi kartı veya banka işlemlerinin işlenme maliyetlerini kapsar. 52 uygun ülkedeki satıcılar (ABD ve Kanada dahil) bu araca erişim sağlar ve PayPal, Google Pay, Apple Pay, kredi kartları ve banka kartlarını kabul eder.

Etsy Ödemeleri, ABD’deki satıcılar için vergi ve nakliye dahil olmak üzere nihai satış fiyatının %3’ü ve sabit bir ücret (0.25 ABD doları) talep eder. ABD dışındaki ülkelerde, işlem ücretleri ülkeye göre değişiklik gösterir.

Offsite Ads (yüksek hacimli satıcılar için): %12

Offsite Reklamlar, Etsy’nin tüccarları adına pazar yerine daha fazla iş çekmek amacıyla yerleştirdiği reklamlardır. Offsite Reklamlar, arama ve sosyal medya platformlarında (Instagram’da satış yapmayı düşünün gibi), diğer seçilmiş medya sitelerinde de görünür.

Tüm satıcılar Otomatik olarak Offsite Reklamlara kaydedilir ve Etsy mağazanız son 365 gün içinde (ayın ilk günü hesaplanır) 10.000 ABD dolarından fazla kazandıysa, kayıtlı kalmak zorundasınız. Birisi Offsite Reklamı’ndan bir ürününüzü satın aldığında, toplam satış fiyatının %12’si alınacaktır. Bu reklam ücreti asla 100 ABD dolarını aşmayacaktır. Etsy mağazanızın ömrü boyunca kayıtlı kalacaksınız, hatta daha sonraki bir tarihte 10.000 doların altına düşerseniz bile.

Detaylar: Bir müşteri, Offsite Reklamların birindeki bir listeleyişinize tıklarsa ve 30 gün içinde mağazanızdan bir şey satın alırsa, bu, bir Offside Reklamına atfedilir. Örneğin, bir Offsite Reklam, sattığınız 25 ABD dolarlık bir lambayı öne sürüyor. Birisi reklama tıklarsa ve sizin sunduğunuz 500 ABD dolarlık bir masa satın almaya karar verirse, lamba için reklam olmasına rağmen %12 ücret alınacaktır. Aynı 30 günlük dönemde, müşteri 25 ABD dolarlık lambanızı satın alırsa, bu da %12 ücreti gerektirecektir. Buna ek olarak, nakliye işlem ücretlerini veya diğer geçerli ücretleri ödemekten de sorumlu olacaksınız.

Kur dönüşüm ücreti: %2,5

Şirketiniz uluslararası işler çekiyorsa ve Etsy Payments kullanıyorsa, toplam satış fiyatınız üzerinden %2,5 para dönüşüm ücreti alınacaktır (nakliye, hediye paketi ve kişiselleştirme maliyeti dahil). Başka bir deyişle, mağazanızın listesindeki para birimi, Ödemeler hesabınızın para biriminden farklıysa, bu ücret uygulanacaktır.

İsteğe bağlı Etsy ücretleri 2024

Bu temel maliyetlere ek olarak, Etsy kendi maliyetleri olan isteğe bağlı hizmetler sunar.

Etsy, ürünlerinizin görünürlüğünü artırmak için site içi reklamlar sunar. Bu reklamların ücretleri “tıklama başına ödeme” (PPC) esasına göre belirlenir, yani bir kişi Etsy Reklamınıza tıkladığında, ürününüzü satın alıp almamalarına bakılmaksızın ücretlendirilirsiniz.

Tıklama başına maliyet, bir müzayede sistemi temel alınarak belirlenir. Günlük bir bütçe belirleyebilirsiniz, bu da Etsy’ye bir reklamınıza yapılan tek bir tıklama için ne kadar ödemeye istekli olduğunuzu söyler. Başlangıçta, maksimum günlük bütçeniz 25 dolardır. Etsy, Etsy Payments kullanıcıları için bu limiti haftalık olarak yeniden hesaplar, Etsy Payments’e kayıtlı olmayan kullanıcılar için ise aylık olarak hesaplar.

Offsite Reklamlar (düşük hacimli satıcılar için): %15

Etsy mağazanız son 365 gün içinde 10.000 doların altında satış yapmışsa (ayın ilk günü hesaplanır), Offsite Reklamlar programından çıkabilirsiniz. Bu eşiği aşmayan satıcılar, eşiği aşanlardan (%12) daha yüksek bir ücret olan Offsite Reklamlar için %15 ücretlendirilir.

Etsy Plus: Ayda 10 dolar

Etsy Plus, her bir abonelik döngüsünde şunları içeren isteğe bağlı bir abonelik hizmetidir:

  • Her abonelik döngüsünde 15 liste kredisi
  • Her abonelik döngüsünde 5 dolarlık Etsy Reklam kredisi
  • Etsy Mağaza özelleştirme
  • Mağazanızdan yeniden stok taleplerini kabul etme yeteneği
  • Web alanları, özel kargo kutuları, iş kartları ve daha fazlasında indirimler

Sonuç olarak: Etsy, çevrimiçi mağazanızın yerine geçmemeli, onu tamamlamalıdır

Etsy, şüphesiz, avantajlarına sahip ve işletmenize çok sayıda müşteri getirebilir. Ancak, Etsy’de satmanın bir maliyeti olduğu da inkar edilemez (elbette, Amazon’da satmak, eBay’de satmak, Facebook Marketplace’te satmak ve diğer herhangi bir pazaryerinde satmak da maliyetlidir).

Bu maliyetler kendi zorluklarını sunar:

Daha küçük marjlar: Yukarıdaki varsayımsal örnek gösterdiği gibi, maliyetler hızla artabilir, bu da rekabetçi fiyatlandırma yapamamanıza yol açabilir ve makul bir marjı korumak isterseniz.

Artan ücretler: Herhangi bir pazaryerinde olduğu gibi, politikalar ve ücretler her zaman değişebilir. Etsy, 2018’den bu yana iki kez işlem ücretlerini artırdı. En son değişiklik Nisan 2022’de yapıldı ve bu da geçici bir satıcı grevine neden oldu.

Markanız ikincil planda: Müşteriler, Etsy için Etsi’ye geliyor. Yani, Etsy’ye güveniyorlar, bu yüzden Etsy hem alıcılar hem de satıcılar için harika bir yer. Öte yandan, müşteriler satın aldıkları bireysel mağazaya çok fazla dikkat etmeyebilirler, bu da marka tanınırlığınızı oluşturmanızı ve tekrarlayan iş yapmanızı zorlaştırabilir.

Popülerlik daha fazla rekabet anlamına gelir: Etsy’nin hızlı büyümesi, daha önce hiç olmadığı kadar çok satıcıyı çekti, bu da ürünlerinizin öne çıkmayabileceği anlamına gelir, elbette ücretli yerleştirmelere yatırım yapmazsanız.

Etsy’ye aşırı bağımlı hale gelmekten kaçınmak ve her satıştan ücret ödemek zorunda kalmamak için Etsy’yi çevrimiçi mağazanızın bir tamamlayıcısı olarak kullanın. Wix eCommerce gibi sorunsuz bir platformla çevrimiçi bir mağaza başlatabilirsiniz, bu platform, envanter ve fiyat yönetimi, pazarlama, çoklu kanal satışları ve daha fazlası için entegre araçlar sunar.

Etsy’de başarı için 3 ipucu

Bu noktada, Etsy ve kendi çevrimiçi mağazanız arasında doğru dengeyi bulmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

Etsy seçiminizi özenle yapın: Etsy’de satıyor olmanız, tüm ürünlerinizi bir anda sunmanız gerektiği anlamına gelmez. En çok satanlar veya Etsy’de iyi performans göstereceğini düşündüğünüz ürün serilerinden sınırlı bir seçki sunmayı düşünün. Bunu yapmak, Etsy’nin stratejinizdeki rolünü daha iyi belirlemenize, kontrollü deneyler yapmanıza ve Etsy listelerinizi stratejik olarak optimize etmenize yardımcı olabilir. Etsy alıcılarını markanıza tanıtmak için, markanızın genel yelpazesini sergileyen setler veya örnek paketlerle deney yapabilirsiniz.

Kendi sitenizde harika bir müşteri deneyimine yatırım yapın: Çevrimiçi mağazanız söz konusu olduğunda, herhangi bir alıcı, Etsy alıcısı olsun ya da olmasın, sitenizin en iyi durumda olduğundan emin olmak istersiniz. Ürün sayfalarınızın, resimlerinizin ve açıklamalarınızın kaliteli olduğundan emin olun. Ürünlerinizin kolayca bulunabilir olduğundan emin olun. Alıcılarınızı markanıza daha da yaklaştıran videolar, sosyal kanıt ve diğer yaratıcı içerikler ekleyin.

Listelerinizi optimize edin: Etsy’de veya kendi markalı sitenizde her yayınladığınız liste özenle hazırlanmalıdır. Ürün açıklamanızı hedef kitlenize göre özelleştirmek için zaman ayırın, bu farklı kanalden kanala değişebilir. Çeşitli yüksek kaliteli ürün fotoğrafları sunun ve ürün özelliklerinde cimri davranmayın. Birden çok kanala ürün listelerken yapılan şaşırtıcı kolay hatalardan biri yanlış sınıflandırmadır. Her pazar yerinin ürünleri sınıflandırma şekli vardır; Etsy için en iyi kategoriyi ve alt kategoriyi kullandığınızdan ve buradaki ürünleri gezinirken müşterilerin beklediği tüm detayları sağladığınızdan emin olun.

Sonuç olarak, Etsy’nin benzersiz ve coşkulu kitleleri markanıza mükemmel uyum sağlayabilir. Ancak masraflarınızı yakından izlemeniz ve markanızı hem Etsy’de hem de Etsy dışında güçlendirmek için bir planınız olması gerektiğini belirtmek gerekir.

Merve Dilek Altıner

Merhaba, ben Merve. Dijital reklam uzmanı ve tutkulu bir blog yazarıyım. Dijital reklamcılığın heyecan verici dünyasında yıllardır deneyim kazanıyorum ve bu deneyimimi okuyucularımla paylaşmaktan büyük keyif alıyorum. Dijital reklam dünyası sürekli değişiyor ve bu değişime ayak uydurabilmek için esnek olmak ve sürekli öğrenmeye açık olmak gerekiyor. Bu nedenle, yeni teknolojilere ve trendlere hızlıca adapte olabilme hepimizin geliştirmesi gereken bir yetenek. Takipçilerim arasında bir topluluk oluşturarak, birbirimizden öğrenmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Dolayısıyla, dijital reklam dünyasında başarılı olmak isteyen herkesin beni takip etmesini çok isterim.

svg

Ne Düşünüyorsun?

Yorumları Göster / Yorum Bırak

Yorum Bırak

YÜKLENİYOR
svg