YÜKLENİYOR
svg
AÇIK

SEO Nedir? Nasıl Uygulanır?

22/02/202425 dk. Okuma

Web sitenizin SEO’sunu nasıl geliştirebilir ve arama sıralamanızı nasıl yükseltebilirsiniz?

Günlük olarak 5 milyardan fazla Google araması gerçekleşiyor, bu da web sitenizi ayarlayarak ona gelen kaliteli trafik miktarını artırmak anlamına gelen arama motoru optimizasyonunun (SEO) insanlar ile bağlantı kurmanın önemli bir parçası olduğu anlamına gelir.

“SEO, işletmeniz için ücretsiz reklamdır,”

Arama sonuçlarında pozisyonunuzu artıran ve sıralamanızı düşüren şeyleri bildiğinizde, sitenizi SEO için tasarlamak ve güncellemek kolaydır.

Web sitesi optimizasyonu nedir?

Mümkün olduğunca fazla trafik oluşturmak istiyorsanız, arama motoru optimizasyonu hakkında dikkatlice düşünmeniz gerekiyor; SEO, web sitenizi arama motorlarının tercihlerini karşılamak üzere özelleştirmenin yollarını içerir.

Web sitenizi arama motorlarına daha çekici hale getirirseniz, arama sonuçları sıralamalarınızı önemli ölçüde artırabilirsiniz. Çoğu insanın sayfanın en üstündeki bir şeye tıklayacağı tahmin ediliyor. İşte web sitenizin olmasını istediğiniz yer burasıdır. İşte burada SEO web site optimizasyon araçları devreye giriyor.

Web optimizasyonu aynı zamanda doğru web sitesi ziyaretçilerini hedefleyerek dönüşüm oranı optimizasyonunuzu artırmanıza da yardımcı olabilir. En iyi SEO web site optimizasyon araçları ile, satışını yaptığınız ürün ve hizmetleri arayan hedef kitlenizin arama kutusuna ne yazdığını öğrenebilirsiniz. Ardından, SEO optimizasyon süreciyle daha fazla trafik oluşturabilir, dönüşüm oranınızı artırabilir ve daha fazla gelir elde edebilirsiniz.

Aynı oyun planını takip eden birçok web sitesi olduğundan, kendinizi kalabalıktan nasıl ayırabileceğiniz konusunda dikkatlice düşünmeniz gerekiyor. Web sitenizin performansını maksimize etmek istiyorsanız ne yapmanız gerekiyor?

Web optimizasyonunun faydaları

Web sitenizi arama motorlarının ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı optimize etmek için çok çalışmanız gerekebilir, ancak bundan kayda değer birkaç fayda elde edersiniz. Web siteniz için arama motoru optimizasyonu sürecinden geçmenin en büyük faydalarından bazıları şunlardır:

1. Daha fazla trafik oluşturmak

Tabii ki, güçlü bir SEO kampanyası yürütmenin en büyük faydalarından biri daha fazla trafik oluşturabilmenizdir. Web sitenizi optimize etmezseniz, belirli kelimeler ve ifadeler için arama sonuçlarının ilk sayfasına çıkarmakta zorlanabilirsiniz.

Güçlü bir web sitesi optimizasyon stratejisine sahip olmadan, listenin en üstüne çıkmakta zorlanacaksınız. SEO kampanyanızın sonuçlarını maksimize etmek istiyorsanız, web sitenizi mobil sayfa hızı için optimize edin. Bu şekilde, daha fazla web sitesi ziyaretçisine sahip olacak ve bu da daha fazla dönüşüme dönüşecektir.

2. Marka bilinirliğini artırın

Güçlü bir SEO kampanyasının başka önemli bir faydası da marka görünürlüğünü ve marka bilinirliğini artırabilmenizdir. İnsanlar her zaman bağlantınıza tıklamasa bile, adınızı hemen endüstrinizle ilişkilendirirler.

Daha fazla marka bilinirliği ile daha kaliteli trafik oluşturmak daha kolay olacaktır. Bu şekilde, onları ödeme yapan müşterilere dönüştürmek daha kolay olacaktır. Marka görünürlüğü son derece önemlidir. Marka görünürlüğünüzü ve marka bilinirliğinizi artırmak istiyorsanız, SEO optimize edilmiş içerik nasıl yazılacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz. Bu şekilde, web sitenizi ziyaret edenlere olumlu bir izlenim bırakabilirsiniz.

3. Kullanıcılarınızın deneyimini geliştirin

Web sitenizi ziyaret etmelerini sağlamak işin sadece yarısıdır. Web sitenize vardıklarında olumlu bir deneyim yaşamalarını da sağlamalısınız. Web optimizasyon sürecinden geçerseniz, insanların aradıkları bilgileri bulmalarını çok daha kolay hale getireceksiniz. İlk olarak, web siteniz hızlı bir şekilde yüklenir. Kimse yavaş bir web sitesini ziyaret etmek istemez.

İkinci olarak, web sitenizin mimarisini iyileştireceksiniz. Bu, insanların aradıklarını mümkün olduğunca kolay bulmaları için önemlidir. Son olarak, insanların web sitenizden doğrudan ürün satın almasını istiyorsanız, ödeme işlemi sürecini de daha kolay hale getirmeniz gerekir. Tüm bu adımlar, kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirecek ve web sitenizi optimize edecektir. Ayrıca web sitesi trafiğini artırmak için 5 ipucuna da göz atabilirsiniz.

4. Daha kaliteli içerik sağlayın

Arama motoru optimizasyonu sürecinden geçerken, içeriğinizi mümkün olduğunca kaliteli hale getirmek için içeriğinize de göz atacaksınız. İçeriğinizin kullanıcılarınızın ihtiyaçlarına uygun olmasını isteyeceksiniz. Bu özellikle yerel SEO için önemlidir.

Ayrıca, arama motoru optimizasyonu stratejilerinizin sonuçlarını maksimize etmek istiyorsanız, zaman zaman içeriğinizi güncellemelisiniz. İçeriği güncellediğinizde, otomatik olarak hedef pazarınızın ihtiyaçlarına uygun olduğundan emin olacaksınız.

Daha ilgili içerik sağlayarak, arama motorlarının web sitenizi kategorize etmesini ve hedef pazarınızın dikkatini çekmeyi kolaylaştıracaksınız.

5. Web sitenizin indexlenmesini kolaylaştırın

Arama motorlarının gözleri yoktur. Onlar için mümkün olduğunca açık olmadıkça web sitenizi kategorize etmekte zorlanırlar. Arama motoru optimizasyonu sürecinden geçtiğinizde, web sitenizin mimarisini iyileştireceksiniz.

Bu, arama motoru tarayıcılarının web sitenizin ne hakkında olduğunu anlamasını kolaylaştıracaksınız demektir. Web siteniz doğru kategoriye yerleştirildiğinde, web sitenizi doğru kişilerin önüne çıkarabilirsiniz.

6. Dönüşüm oranınızı artırın

Web sitesi optimizasyonu daha fazla trafiği oluşturmanıza yardımcı olabilirken, aynı zamanda doğru türde trafiği oluşturmanıza da yardımcı olacaktır. Bu, dönüşüm oranınızı artırabileceğiniz anlamına gelir.

Etkili bir arama motoru optimizasyonu stratejisi yürütmek uzun zaman alabilir ve önemli bir maddi yatırım gerektirebilir. Bu nedenle, dönüşüm oranınızı artırarak ROI’yi maksimize etmeniz gerekmektedir. Güçlü bir arama motoru optimizasyonu kampanyası bunu tam olarak yapmanıza yardımcı olabilir.

Web sitenizi optimize etmek için 4 adım

1. Arama motorlarını anlayın

Google ve diğer arama motorları, bir arama sonucuna yanıt olarak hangi siteleri sunacaklarını belirlemek için algoritmalar adı verilen formülleri kullanır. Arama motorları algoritmalarını düzenli olarak güncellerken, sitenizi değerlendirecekleri birçok öngörülebilir yol vardır.

Uzmanlık (Expertise), otorite (Authoritativeness) ve güvenilirlik (Trustworthiness) (EAT), Google’ın sıralamalarında göz önünde bulundurduğu en önemli faktörlerden birkaçıdır. Bunları oluşturmanın birkaç yolu vardır.

2. Görünürlük yaratın


İncelemeler, yorumlar, sosyal medyada bahsedilme, diğer web sitelerinden içeriğinize bağlantılar ve web sitenize bağlantı veren konuk yazılar, tümü sıralamanıza yardımcı olacaktır. Ancak, kısa yoldan gidip bağlantı (backlink) satın almak için şirketlere ödeme yapmayın—Google bu uygulamayı onaylamaz.

3. Profilinizi güncelleyin


Google My Business’i kullanarak profilinizi yöneterek Google’ın işletmenizle ilgili uygun bilgilere sahip olmasını sağlayarak EAT’nizi oluşturun. Böylece konum verilerini kullanarak Google Arama ve Haritalar üzerinden hedef kitlenizle bağlantı kurabilirsiniz.

4. Google’a alakalı olduğunuzu gösterin

Google ve diğer arama motorları, bir sayfanın kullanıcının arama niyetini karşılayıp karşılamadığını dikkatlice değerlendirir. Bu, web sitenizin ne yaptığını ve nerede bulunduğunuzu son derece net bir şekilde belirtmesi gerektiği anlamına gelir.

Mobil uyumluluk. Google, web sayfasını değerlendirirken mobil sayfaları masaüstü sayfalara göre önceliklendirir. Mailchimp, web sitenizin herhangi bir cihazda nasıl görüneceğini önizlemenize olanak tanır, böylece sitenizin her cihazda harika görüneceğinden emin olabilirsiniz.

Sayfa yükleme hızları. Bir sayfa mümkün olan en kısa sürede yüklenmelidir – Google’a göre tercihen bir ila 3 saniye arasında – kullanıcıya web sitesi ile değerli bir deneyim sunmak için.

3 Temel Google Sıralama Unsuru

  • Arama alaka düzeyi
  • Mobil uyumluluk
  • Sayfa yükleme hızları

SEO listemiz: Sonuçlarınızı nasıl iyileştirebilirsiniz?

  • İlgili anahtar kelimeleri öne çıkarın.
  • Sade bir site yapısı kullanın.
  • Önemli içerikler sunun.
  • İlgili başlık etiketleri kullanın.
  • Alternatif metin etiketleri ekleyin.
  • Mobil cihazlar için optimize edin.
  • Hızlı yükleme süreleri sağlayın.
  • Google Arama Konsolu ve Analytics’i yükleyin.
  • Web sitenizin ve URL’nizin güvenli olduğundan emin olun.

İlgili anahtar kelimeleri öne çıkarın

Anahtar kelimeler, insanların bir şey bulmak için arama motorlarına yazdığı kelimeler veya ifadelerdir. Web sitenizin tüm alanları – sayfa adları, başlıklar, site metni, resim açıklamaları, sayfa açıklamaları ve URL’ler dahil – anahtar kelimeleri doğal bir şekilde içermelidir, zorlama gibi gelmemelidir.

Çünkü insanlar belirli ihtiyaçlarla arama yaptıklarından, anahtar kelimeleriniz “uzun kuyruklu” olmalıdır, yani açıklayıcı ve dar odaklı olmalıdır. Örneğin, “organik kahve satın al Istanbul” sadece “kahve satın al”dan daha iyi çalışacaktır. Belirli anahtar kelimeler genel olarak daha az trafik çekecektir, ancak daha detaylı aramalar için sıralanmak, daha yüksek bir dönüşüm oranına yol açacaktır.

Sade bir site yapısına sahip olun

Web sitenizin, kullanıcıların ve arama motorlarının sitenizde gezinmesini ve aradıklarını bulmasını kolaylaştıran bir düzende organize edildiğinden emin olun. Web sitenizin içinden diğer sayfalara yapılan iç bağlantılar, ziyaretçilerinizi eğiten, sunduğunuz hizmetler hakkında bir soruyu yanıtlayan veya başka değerli bir şekilde ilgilerini çeken içerik sağlamalıdır. İç bağlantılar, Google’a web sitenizin ne hakkında olduğu hakkında daha fazla ipucu verir, böylece ilgili ziyaretçileri yönlendirebilirsiniz.

Önemli içerikler sunun

Anahtar kelimelerinize uygun ve değerli olacak kadar dolgun içerikler oluşturun. Öz, göz atılabilir içerik harikadır ancak Google’ın arama amacını çözen içerik istediğini unutmayın, bu nedenle 200 kelimenin altında olan sayfalar yüksek sıralanmayacaktır. Metninize etkili bir içerik katmak istiyorsanız, her sayfanın bir sorunu çözdüğünden, bir soruya cevap verdiğinden veya ziyaretçilerin sitenizdeki yolculuğunda ilerlemesini sağladığından emin olun.

İlgili başlık etiketlerini kullanın

Bir başlık etiketi veya sayfa etiketi, bir sayfa arama motoru sonuçları sayfalarında (SERP’ler) göründüğünde o sayfanın “başlığı”dır. Başlık etiketlerindeki kelimeler veya ifadeler özgün ve açıklayıcı olmalıdır. “Manzara ve Portre Resimleri Nasıl Boyanır” gibi düşünün, “Resim Dersi” yerine.

Bunu meta açıklama ile birleştirme—arama sonuçlarında içeriğinizin ne sunduğu hakkında daha fazla bilgi veren daha uzun bir açıklama—kullanıcıların web sitenize tıklamasını teşvik eder. Başlık etiketleri ayrıca ziyaretçilerinizin web tarayıcı sekmesinde ve içeriğiniz paylaşıldığında sosyal medyada da görünür. Bu, Mailchimp’in web sitesi oluşturucusunda kolayca yapılabilir. Basitçe sayfa ayarlarına gidin ve SEO başlığını düzenleyerek bir başlık etiketi oluşturun ve SEO açıklamasını düzenleyerek bir meta açıklaması yazın.

Alternatif metin etiketleri ekleyin

Bir alternatif etiketi (alt tag), bir resmin metin açıklamasıdır. Üç önemli amaca hizmet eder. Arama motorları resimleri yorumlayamaz, bu nedenle alternatif etiketler, bu içeriği tanımlamalarına ve sıralamalarına yardımcı olarak SEO’nuzu iyileştirir.

Ayrıca, bir resim ekranlarında düzgün görüntülenmez veya hızlı yüklenmezse, web sitesi ziyaretçilerine hangi resmi görmeleri gerektiği hakkında bir ipucu vererek yardımcı olur.

Son olarak, ve kesinlikle en az önemlisi, alternatif etiketler, ekran okuyucuların kolayca çözebileceği bir şekilde, web erişilebilirliğine yardımcı olur. Alternatif etiketler kısa ve açıklayıcı olmalıdır—örneğin, “Gülümseyen çocukla gölde paddle board” veya “Çilekli vanilyalı çikolatalı kek” düşünün.

Mobil cihazlar için optimize edin

Google mobil web sitelerini önceliklendirir, bu yüzden web sitenizin mobil cihazlara uyumlu olması hayati önem taşır. Bu, ziyaretçinin hangi cihazdan geldiğine bakılmaksızın görsel olarak hoş ve kullanımı kolay bir deneyim sunmayı gerektirir.

Mobil siteler ayrıca 3G bağlantısında hızlı bir şekilde yüklenmeli, her boyutta ekranda düzgün bir şekilde görüntülenmeli, kullanıcıların kolayca harekete geçmek için dokunabilecekleri iyi aralıklı site öğelerine sahip olmalı ve sağa veya sola kaydırmadan tamamen görünür içeriğe sahip olmalıdır. Mailchimp web siteleri mobil cihazlar için düşünülerek oluşturulmuştur—web sitesi oluşturucusu, web sitenizi bir mobil telefonda nasıl göründüğünü görmek için önizlemenize olanak tanır.

Hızlı yükleme süreleri sağlayın

İdeal olarak, sayfalarınız 2 saniyenin altında yüklenmelidir—3 saniyenin altında olması kesinlikle gereklidir. Eğer öyleyse, bu arama sıralamalarınızı iyileştirecek. İçerik yönetim sisteminizdeki (CMS) sorunlar, kötü yazılmış kodlar, trafiğinizi işleyemeyen düşük bant genişliği veya sayfadaki çok sayıda büyük resim gibi birçok şey, yükleme sürenizi yavaşlatabilir.

Web sitenizin ne kadar hızlı yüklendiğini test etmek için Google PageSpeed Insights’i kullanın. Web sitenizi hızlı yükleme sürelerine izin veren bir platformda barındırdığınızdan emin olun.

Google Search Console ve Analytics’i yükleyin


Google Arama Konsolu, Google’ın web sitenizin tüm sayfalarını bulup indexlenip indexlenmediğini görmek için size yardımcı olacak ve performansınızı iyileştirebileceğiniz noktaları vurgulayacaktır. Ayrıca kendi site arama izleme ayarlarınızı da yapmanıza yardımcı olabilir.

Google Analytics’i kurmanıza yardımcı olacak bir kılavuz arıyorsanız biz hazırladık : Google Analytics Başlangıç Kılavuzu: A’dan Z’ye Her Şey ve

Web sitenizin ve URL’nizin güvenli olduğundan emin olun

Google, HTTPS şifrelemesini en üst öncelik olarak değerlendirir ve bir web sitesi HTTPs ile şifrelenmemişse arama sonuçlarında bir güvenlik uyarısı gösterir. Güvenlik önemli bir öncelik olmalıdır. Bir SSL sertifikanız olduğundan kesinlikle emin olun.

Web sitesi optimizasyon araçları

Websitenizden en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız, ihtiyaçlarınıza uygun doğru araçları kullanmanız gerekir. Birçok seçenek mevcuttur ve ihtiyaçlarınıza uygun doğru araçları bulmanız önemlidir. Düşünmeniz gereken en iyi seçeneklerden bazıları şunlardır:

Yoast SEO: Yoast SEO, en popüler web sitesi optimizasyon araçlarından biridir. Kullanımı kolaydır, size yeterli miktarda görsel ve video içerik sağlamanıza yardımcı olur ve web sitenizin mimarisini geliştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, doğru terimleri doğru yerlerde kullandığınızdan emin olmak için anahtar kelime yoğunluğunuzu takip eder. WordPress’i web sitenizi oluşturmak için kullanıyorsanız, kullanabileceğiniz uygun bir eklenti bulunmaktadır.

Google Analytics: Google Analytics aynı zamanda çok önemli bir web sitesi optimizasyon aracıdır. Arama motoru trafiğinin büyük çoğunluğunun hala Google’dan geldiği göz önüne alındığında, web sitenizin Google tarafından nasıl yorumlandığını anlamanız mantıklıdır. Google Analytics, web sitenizin belirli bileşenlerini gözden geçirmenize yardımcı olarak belirli terimler ve ifadeler için nasıl sıralandığınızı belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca, SEO kampanyanızı izlemek için kullanabilir ve neyin işe yaradığını ve neyin işe yaramadığını belirlemenize yardımcı olabilir.

Hotjar: Web sitenizin performansını artırmak istiyorsanız, kullanıcı deneyimini anlamanız gerekir. İşte size Hotjar yardımcı olabilir. Bu, ziyaretçinizin çevrimiçi davranışlarını izlemenize yardımcı olabilecek güçlü bir araçtır. Bu aracın en büyük avantajlarından biri, ısı haritaları olarak adlandırılan bir özelliktir. Ziyaretçilerinizin çoğunlukla zamanlarını nerede geçirdiklerini belirleyebilir ve bu, hangi trafiğin iyi çalıştığını ve hangisinin çalışmadığını anlamanıza yardımcı olabilir.

Semrush: Bugün piyasada bulunan en popüler web sitesi optimizasyon araçlarından biri olan Semrush’a daha yakından bir göz atmak isteyebilirsiniz. Bu, arama motoru optimizasyonundan içerik pazarlamasına kadar her şeyle başa çıkmanıza yardımcı olabilecek kapsamlı bir dijital pazarlama platformudur. Ayrıca, web sitenize daha fazla trafik çekmek için kullanabileceğiniz sosyal medya pazarlamasını da geliştirmenize yardımcı olabilir. Hem ücretsiz hem de premium sürümleri bulunmaktadır, bu nedenle ihtiyaçlarınıza en uygun olanını bulmanız gerekmektedir.

Moz Pro: Moz’a daha yakından bakmak isteyebilirsiniz; çeşitli dijital pazarlama araçlarına erişim sağlar. Arama motoru optimizasyon kampanyanıza yardımcı olacak bazı ücretsiz araçlar bulunmakla birlikte, Moz’dan en iyi şekilde faydalanmak istiyorsanız premium seçeneklere yatırım yapabilirsiniz. Güvenilir veriler toplayabilir, arama motoru optimizasyon kampanyanızın performansını ölçmek için analitik araçları kullanabilir ve web sitenizin performansını dramatik bir şekilde artırabilecek ince ayarlar yapmanıza yardımcı olacak gelişmiş API’leri kullanabilirsiniz.

Merve Dilek Altıner

Merhaba, ben Merve. Dijital reklam uzmanı ve tutkulu bir blog yazarıyım. Dijital reklamcılığın heyecan verici dünyasında yıllardır deneyim kazanıyorum ve bu deneyimimi okuyucularımla paylaşmaktan büyük keyif alıyorum. Dijital reklam dünyası sürekli değişiyor ve bu değişime ayak uydurabilmek için esnek olmak ve sürekli öğrenmeye açık olmak gerekiyor. Bu nedenle, yeni teknolojilere ve trendlere hızlıca adapte olabilme hepimizin geliştirmesi gereken bir yetenek. Takipçilerim arasında bir topluluk oluşturarak, birbirimizden öğrenmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Dolayısıyla, dijital reklam dünyasında başarılı olmak isteyen herkesin beni takip etmesini çok isterim.

ETİKETLER#SEO, #WEBSİTE,
svg

Ne Düşünüyorsun?

Yorumları Göster / Yorum Bırak

Yorum Bırak

YÜKLENİYOR
svg