YÜKLENİYOR
svg
AÇIK

Web Sitesi Tasarlamak: İlk Adım

08/01/202410 dk. Okuma

Bir web sitesi iyi bir şekilde tasarlandığında, ister Wix, Shopify gibi platformalar üzerinden olsun ister web tasarımcıları yardımıyla olsun, sunduğunuz değeri sergiler, yeni müşteriler kazanmanızı sağlar ve insanların güvenebileceği bir işletme olduğunuzu açıkça iletilir. Bir çevrimiçi mağaza kurarsanız, ürünlerin satışı sırasında kullanımı kolay ve güvenli bir platform sağlamanız gerekir. Özellikle ülkemizde tüketicilerin satıcılara hiç bir güveni kalmamışken web sitelerinin tasarımı daha da önemli bir hal almıştır zira küçük bir kaç amatörce hata potansiyel müşterileri kaçırmaya yeterli olucaktır.

İyi haber şu ki, başlarken bile etkileyici bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Temel olan, web sitenizin görsel tasarımını oluştururken belirli kuralları takip etmenizdir.

Başlamadan önce hedeflerinizi belirleyin

Başarılı bir web tasarımından bahsedildiğinde birçok kişi, alan adları, güvenilir bir web barındırma hizmeti, web sitesi renk şemaları ve içerik yönetim sistemleri gibi konuları düşünür. Ancak, başarılı web sitesi her şeyden önce tasarıma dayanır.

Tasarım ilhamı için sektörünüzdeki diğer web sitelerine bakmak faydalı olabilir. Sayfalarını gözden geçirin ve sundukları bilgileri, markalarını nasıl ilettiklerini ve ziyaretçilerin ilgisini çekmek ve tutmak için ne sunduklarını dikkate alın. Hangi noktaların iyi çalıştığını ve kendi tasarımınızda nerede daha iyi yapmak istediğinizi belirleyin.

Web sitenize bu temel web sayfası türlerini dahil edebilirsiniz:

  • Anasayfa: Bu, web sitenizin ana sayfasıdır, bu yüzden genellikle yeni ziyaretçilerin ilk gördüğü sayfadır. Ziyaretçiler, sunduğunuz hizmetleri anlamaları ve bir sonraki adıma nasıl geçeceklerini kolayca bilebilmeleri için ihtiyaç duydukları en önemli bilgileri ilk olarak görmelidirler.
  • Hakkımızda: Bu sayfada, ziyaretçiler işletmeniz hakkında temel bilgileri bulabilirler. Nasıl başladığınız, nerede bulunduğunuz, misyonunuz ve ana ekip üyelerinizin profilleri gibi bilgiler yer alır. Ayrıca, mağaza saatleri ve konumları (varsa), sosyal medya sayfalarına bağlantılar ve iletişim bilgileri de burada bulunabilir.
  • Hizmetler: İşletmenizin veya organizasyonunuzun sunduğu hizmetleri kısaca açıklayan veya ürünlerinizi görsel olarak sergileyen ve daha fazla bilgi için detaylı sayfalara bağlantılar içeren bir sayfa yeni ziyaretçiler için oldukça faydalı olabilir.
  • Kariyer: Eğer sık sık yeni takım üyelerine ihtiyacınız varsa, mevcut pozisyonları vurgulayabileceğiniz veya insanların açık pozisyonlar hakkında bilgi alabileceği bir formun bulunduğu bir sayfa düşünebilirsiniz.
  • Blog: Eğer düzenli olarak içerik yayınlıyorsanız, bir blog sayfası ziyaretçilerin bu içeriklere kolayca erişebileceği merkezi bir konum olabilir. Bu içerikler arasında ürün veya hizmet güncellemeleri, sunduğunuzla ilgili makaleler, yeni projelerin profilleri ve organizasyonunuz hakkında ziyaretçileri bilgilendirecek diğer içerikler yer alabilir.

Hedef kitlenizi göz önünde bulundurarak tasarlayın

Basit tutun: Tasarım yaparken, tüm unsurların kullanıcılar tarafından gerekip gerekmediğini düşünerek ziyaretçi dostu bir deneyim sağlayın. Web sitesini karmaşıklaştıran ve hedef kitlenizin gezinmesini zorlaştıran özellikler eklemiş olabilirsiniz.

Net çağrılarda bulunun (Call To Action): “Satın al,” “Şimdi satın al,” “Kaydol,” “Bizimle iletişime geç,” gibi çağrılar net ve sezgisel olmalıdır. Web sitesi tasarımınızın, hedef kitlenizin web sitenizde bir sonraki adıma nereye gitmek istediğini bilmelerini kolaylaştırıp kolaylaştırmadığını sürekli olarak kendinize sorun.

Erişilebilir olun: Web siteniz herhangi bir cihazdan erişilebilir ve uyumlu olmalıdır. Web sitenizin farklı yönlerinin masaüstü bilgisayarlar, tabletler ve mobil telefonlar üzerinde nasıl göründüğünü ve performans gösterdiğini inceleyin. Kullanıcıların farklı cihazlarda metinleri ve görüntüleri doğru şekilde görebilmelerini ve düğmelerin değişik boyutlardaki ekranlarda kolayca tıklanabilir olmasını sağlayın.

Müşteri ile iletişiminizi görseller ile sağlayın

Web sitesi görsel bir deneyimdir, bu yüzden markanızın ne hakkında olduğunu iletmeye yardımcı olacak hedef kitlenizi cezbeden görsellere odaklanın. Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi göstermek için kendi fotoğraflarınız yoksa, birçok stok fotoğraf kaynağı bulunmaktadır. Unsplash, Pexels ve Pixabay gibi web siteleri, başlamak için geniş bir ücretsiz görsel seçkisi sunarlar.

Görsel seçerken bu ipuçlarını hatırlayın.

  • Görsellerinizin bir hikaye anlattığından emin olun. Sadece hoş göründüğü için bir resim seçmeyin. Resmin markanızı hayata geçirmek için içeriğinizle uyumlu olup olmadığını düşünün.
  • Stok fotoğraf kullanıyorsanız bile, orijinal olun. En açık seçeneği seçmeyin. Bir ziyaretçinin hemen tanıyacağı, düzinelerce başka web sitesinde gördüğü bir stok fotoğrafını seçmek istemezsiniz.
  • Fotoğraftaki insanların hedef kitlenize benzemesini sağlayın: Bu, ziyaretçilere web sitenizin – ve markanızın, ürününüzün veya hizmetinizin – kendilerini tanımlayabilecekleri ve ihtiyaç duyabilecekleri bir şey olduğu hissini verecektir.
  • Görsel tarzda tutarlı olun: Web sitenizin görsel unsurlarının markanıza uygun olduğundan emin olun. Renkler, yazı tipleri ve görselleri tutarlı tutarak, marka imajınızı pekiştirin.

Performansınızı takip edin

İşletmeniz büyüdükçe web sitesiniz sürekli olarak evrim geçirecektir. Performansınızı takip etmek için web sitenizden başlayarak hangi alanların işe yaradığını ve hangilerinin performansının düşük olduğunu görmek önemlidir. Sonrasında, kullanıcılar için deneyimi ve sizin için sonuçları iyileştirmek için ayarlamalar yapın.

Web sitenizi Google Analytics ile entegre etmek, hangi sayfaların en fazla trafik aldığını ve insanların nerelere tıkladığını izlemenize yardımcı olabilir. Bunun dışında hedef kitlenizi tanımanıza ve reklamlarınızı daha yüksek performans göstericek kitlelere odaklamanıza imkan verecektir. Google Analytics hakkında bilmeniz gereken her şeyi “Google Analytics Başlangıç Kılavuzu: A’dan Z’ye Her Şey” başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

Kullanıcıların web sitenizle nasıl etkileşimde bulunduğunu görmek için bir ısı haritalama aracı olan Hotjar gibi bir araç kullanılabilir. Isı haritalama, insanların gözlerinin web sitesinde doğal olarak hangi noktalara çekildiğini renkli kodlarla gösteren bir grafik temsili sağlar. Bu, web sitenizin hangi alanlarının en fazla ilgi gördüğünü gösterebilir ve gelecekteki tasarım iyileştirmelerinizi ve iterasyonlarınızı yönlendirebilir.

Gözünüz ayrıntılarda olsun

Web sitenizi tasarlarken, onun pazarlama faaliyetlerinizin merkezi olduğunu unutmayın. Müşterilerinizin gözünde bırakacağınız ilk izlenim burada olucak ve bu ilk izlenim kesinlikle çok kritik. Yeni bir müşteri kazanmak veya kaybetmek bir kaç saniye içinde gerçekleşebiliyor. Güzel haber şu ki Wix gibi platformlar sayesinde bir web sitesi yaratmak artık herkes için çok kolay. Başarılı bir web site için tek yapmanız gereken bu işi severek yapmanız.

Merve Dilek Altıner

Merhaba, ben Merve. Dijital reklam uzmanı ve tutkulu bir blog yazarıyım. Dijital reklamcılığın heyecan verici dünyasında yıllardır deneyim kazanıyorum ve bu deneyimimi okuyucularımla paylaşmaktan büyük keyif alıyorum. Dijital reklam dünyası sürekli değişiyor ve bu değişime ayak uydurabilmek için esnek olmak ve sürekli öğrenmeye açık olmak gerekiyor. Bu nedenle, yeni teknolojilere ve trendlere hızlıca adapte olabilme hepimizin geliştirmesi gereken bir yetenek. Takipçilerim arasında bir topluluk oluşturarak, birbirimizden öğrenmeyi ve birlikte büyümeyi amaçlıyorum. Dolayısıyla, dijital reklam dünyasında başarılı olmak isteyen herkesin beni takip etmesini çok isterim.

svg

Ne Düşünüyorsun?

Yorumları Göster / Yorum Bırak

Yorum Bırak

YÜKLENİYOR
svg